LipjaniPress

Intervista në portalin Kosovë 2.0 për Kryetarin e Partisë Demokratike të Ashkalinjve të Kosovës

Lipjani

Tema : Përfaqësimi politik i minoriteteve:
Rom, Ashkali dhe Egjiptian

Danush Ademi, nga Partia Demokratike e Ashkalinjve të Kosovës (PDAK), është një prej dy deputetëve ashkali në Kuvendin e Kosovës. Ademi, që është pjesë e bllokut ‘6+’ në koalicionin qeverisës, thotë se grupimi i tri komuniteteve ishte veprim racist dhe “kundër Kushtetutës”.
“Ata menduan, masi këto tri komunitete e kanë një ngjyrë, po i bëjmë bashkë si një”, thotë Ademi. “Është sikur t’i bësh bashkë komunitetet e goranëve, boshnjakëve dhe turqve në një grup – si është e mundur që ta dish se interesat e kujt i përfaqësojnë ata?”
Danush Ademi e përshkruan grupimin e komuniteteve të romëve, ashkalinjve dhe egjiptianëve në disa prej ligjeve të Kosovës si “veprim në kundërshtim me kushtetutën”.
Pavarësisht vërejtjeve që i ka për strategjinë e vjetër, Ademi thekson progresin e viteve të fundit.
“Jam krenar që mund të them se mbi 8,000 fëmijë [ashkalinj] janë në shkollë dhe numri i atyre që po e lënë shkollën fillore dhe të mesme është reduktuar në mënyrë drastike”, thotë ai.
Për Ademin, problemi i ashkalinjëve fillon kur ata duan të nisin fakultetin, e vazhdon edhe pasi ta përfundojnë atë. “Sot i kemi 80 [studentë] që e kanë kryer universitetin”, thotë ai.
“Tash nuk duam që të na falen vende të punës, por duam që me kualifikimet tona të punësohemi”.
Me qëllim që ta shtyjë përpara këtë objektiv, Ademi ka qenë pjesë e procesit të draftimit të strategjisë së re të qeverisë, që quhet “Drejt një politike të re”.
Edhe pse ishte planifikuar që të hynte në fuqi vitin e kaluar, kjo strategji që mbulon periudhën 2016-2020 ka hyrë në fuqi vetëm këtë javë pasi u publikua në faqen zyrtare të kryeministrisë.
Me strategjinë e re tashmë dihet që akronimi ‘RAE’ nuk do të përdoret – e kjo po mirëpritet gjerësisht nga tri komunitetet.
Ademi gjithashtu beson se serbët kanë ndikim disproporcional sa i përket partive minoritare.
Ai aludon se Ministria e Komuniteteve dhe Kthimit – që kryesohet nga një ministër serb, me një zëvendës ministër rom dhe dy shqiptar përkatësisht – duhet ta ndryshojë emrin e të bëhet “Ministria e Komunitetit Serb”, duke argumentuar se nuk i shërben interesave të të gjitha komuniteteve minoritare.
“Ne duam që fondet që i përkushtohen ashkalinjëve të mos përdoren nga komuniteti serb”, thotë ai.
Pavarësisht këtyre mospajtimeve, deputeti nga radhët e komuntietit ashkali insiston që të përdoret “mënyra institucionale” për zgjidhje të problemeve, dhe që të mos zgjidhen forma tjera të presionit.
“Nuk jemi të lindur për bojkot, dhe nuk duam që t’i ngjajmë komunitetit serb, duke e përdorur bojkotimin si mjet”, thotë ai duke iu referuar bojkotit tre-mujor të Kuvendit nga grupi parlamentar i serbëve të Kosovës, Lista Srpska, e të cilit i erdhi fundi në muajin e kaluar.Megjithatë, ai aludon gjithashtu se kjo qasje mund të ndryshojë në të ardhmen, nëse nuk respektohen përfaqësuesit e komunitetit të tij./Lipjanipress.com//

Facebook Comments
Pelqeni Faqet nga LipjaniPress:

Related posts

MBAHET MBLEDHJA E KËSHILLIT TË QENDRËS SË LËVIZJES VETËVENDOSJE! NË LIPJAN

lipjanipress

NJOFTIM: Te nderuar miq, shoke dhe njerez te vullnetit te mire!

lipjanipress

LDK-Lipjan: Baica dëshmoj se di të mbështes ata që punuan për të mirën e tyre

lipjanipress

Mbahet mbledhja e radhës e Këshillit Komunal për Siguri në Bashkësi (KKSB)

lipjanipress

Hajrullahu ” Me Jetën e Re do t’i sjellim Lipjanit jetën e re”

lipjanipress

Hapja e fushatës së Nismës për Kosovën – Lipjan.(Video+Foto)

lipjanipress

MS Quality dhuron 3 paleta pije freskuese gjatë ndeshjes KF-Ulpiana VS KF-2 Korriku(FOTO)

lipjanipress

Kryeministri i Kosovës Ramush Haradinaj ka vizituar Banullën dhe Gadimen Haradinaj: Do ta mbështesim fuqishëm dr. Fitim Selimin për kryetar të Lipjanit(Video+Foto)

lipjanipress

Nga sot ndërpres aktivitetin tim politikë në PDK.

lipjanipress

PDK-dega në Lipjan viziton nëndegët në Smallushë dhe Bujari

lipjanipress

Kryetari Ahmeti ka pritur në vizitë Kryeministrin e Kosovës Ramush Haradinaj

lipjanipress

Kryetari Imri Ahmeti sot në shënimin e ditës së SHFMU “Haradin Bajrami “në Magurë

lipjanipress
Skip to toolbar