LipjaniPress

KUJDES! Kjo është sëmundja më e re vdekjeprurëse më e keqe se HIV AIDS

Shneta

Human Papilloma Virus, që zakonisht njihet me termin HPV, është përgjegjëse për shpërthimin e një sëmundje të re vdekjeprurëse.
Është parashikuar se kjo epidemi e re pretendohet të jetë edhe më vdekjeprurëse se HIV AIDS.

Ja cilat janë pikat kyçe që shpjegojnë pse virusi HPV është vdekjeprurës:

Keqkuptimi ndaj prezervativëve: ekziston një keqkuptim i përbashkët që prezervativët ofrojnë mbrojtje absolute ndaj sëmundjeve seksualisht të transmetueshme, përfshirë dhe HIV AIDS. Sipas studimeve të fundit, prezervativët nuk mund të sigurojnë mbrojtje 100% ndaj HPV-së.
Ky virus mund të përhapet edhe nëpër lëkurë, në zonat që janë të infektuara dhe që nuk mund të mbulohen nga prezervativi, tansmeton qiriu.net.

Ky virus është veçanërisht i rëndë për gratë, sepse HPV-ja është një vrasës i heshtur që mund të qëndrojë joaktiv për vite të tëra dhe më pas të përhapet.

Kujdes lythat: HPV është emri i një grupi virusesh që ndikojnë në lëkurë dhe në membrana duke prekur kështu qafën e mitrës, anusin, gojën dhe fytin. Ka më shumë se 100 lloje të HPV-së, shumica prej të cilave shkaktojnë lytha në zonat e infektuara.

Është virus pjellor: HPV mund të shfaqet si një infektim i zakonshëm, por është ngjitës.
HPV është virus seksualisht i transmetueshëm, por mund të ngjitet dhe me anë të kontaktit të lëkurës, kjo gjë e bën edhe më të rrezikshëm se HIV-i dhe në këto raste asnjë lloj mbrojtjeje nuk mund të jetë absolute ndaj tyre.

Virusi lidhet me kancerin: Kanceri i qafës së mitrës është një nga kanceret më të përhapura të HPV-së.
Pothuajse të gjitha rastet e kancerit të qafës së mitrës që kanë ardhur nga HPV-ja, kanë qenë vdekjeprurëse.
Rreth 70% e rasteve të kancerit të mitrës kanë ardhur nga viruset HPV. Kancere të tjera që lidhen me këtë virus janë: kanceri i gojës, kanceri i fytit, kanceri i anusit etj.

Sipas studimeve, femrat janë më të ekspozuara ndaj këtij virusi me norma rreth 5% më të larta se meshkujt.

Facebook Comments Box
Pelqeni Faqet nga LipjaniPress:

Related posts

Këto fruta ndihmojnë për aknet, anemia, astma, hemorroidet, herpesin, celulitin,..…

lipjanipress

Ditëve të fundit është shtuar dukshëm numri i të prekurve me sëmundjen e fruthit në Kosovë. Nga kjo sëmundje deri më tani kanë vdekur 2 persona, një fëmijë 15 muajsh dhe një 37 vjeçar.

lipjanipress

10 ushqimet që i japin energji organizmit të njeriut

lipjanipress

Gjaku i trashë, qarkullim i dobët – shkaktarët, simptomat dhe shërimi

lipjanipress

Dhjetë arsyet pse është mirë që të pihet birra

lipjanipress

Jeni ndarë por vazhdoni ta duani partnerin, ja si ta tejkaloni këtë periudhë

lipjanipress

Ja pse është e dëmshme të pastroheni shpesh

lipjanipress

Nëse mendon të abortosh? Së pari shiko këtë video…

lipjanipress

Në Kosovë ka filluar “Java e Parandalimit të Kancerit të qafës së mitrës”

lipjanipress

Ja çfarë ndodh nëse shikoni shumë XXX

lipjanipress

Detergjenti i rrobave dëmton sytë dhe na rrezikon shëndetin…

lipjanipress

Kujdes: Nëse gjuha ju duket kështu, ndoshta do të pësoni sulm në zemër apo do të keni kancer!

lipjanipress
Skip to toolbar