LipjaniPress

QKUK që 1 vit pa aparaturë të gastroskopisë

Lajme

Pajisjet me të cilat ekzaminohen disa nga organet e sistemit të tretjes janë jashtë funksionit në QKUK.
Gastroskopi, një pajisje me me anë të të cilit shikohet në brendi të traktit të sipërm tretës po mungon që një vit në QKUK.

Zyra e drejtorit të përgjithshëm të Shërbimit Spitalor dhe Klinik Universitar të Kosovës, thotë se aparatura e gastroskopisë në kuadër të Klinikës së Gastroenterologjisë është jashtë funksionit.

“Duke pasur parasysh që buxhetin për furnizim me pajisje mjekësore dhe investimet kapitale i ka Ministria e Shëndetësisë, SHSKUK, përmes sektorit për pajisje mjekësore përmes një komisioni vlerësues për aparatura, ka dorëzuar në Ministrinë e Shëndetësisë në muajin qershor 2016 kërkesat për blerje të një videogastroskop për Klinikën e Gastroenterologjisë”, thotë Zyra e Drejtorit të SHSKUK-së.

Sipas kësaj zyreje, gjatë vitit 2016 kjo aparaturë nuk është blerë, prandaj QKUK-ja ka bërë edhe një kërkesë tjetër në shkurt të këtij viti drejtuar Ministrisë së Shëndetësisë.

“Jemi në pritje të blerjes së aparaturës së videogastroskopit nga ana e MSH”, thuhet në përgjigjen e zyrës.

Sipas QKUK-së aparati që është jashtë funksionit nuk ka pasur mundësi të servisohet meqë është i vjetër dhe ofertat për servisim kanë qenë shumë të shtrenjta, gati sa blerja e një aparature të re.

“QKUK ka mungesë ekstreme të buxhetit për servisim të aparaturave, nga 1.7 milion euro sa kishte para tre vjetëve, vjet ka pasur 750 mijë euro. Këtë vit sipas sektorit të financave në QKUK ka vetëm 900 mijë euro për servisim dhe mirëmbajtje, përderisa nevojat janë për 2 milionë euro”, thonë në QKUK.

Ministria e Shëndetësisë pranon se ka pranuar kërkesat e QKUK-së.

SHSKUK, në kuadër të projektit për investime në QKUK dhe 7 spitalet e përgjithshme, të cilin ia ka drejtuar Ministrisë së Shëndetësisë ka kërkuar që gastroenterologjia të pajiset me 5 gastroskopë dhe 1 shtyllë; 5 kolonoskopë; 1 ultrazë endoskopik dhe 2 ultrazë abdominalë me ekodopler”, thotë Ministria e Shëndetësisë.

Edhe ministria ka dijeni se aparati i vjetër në Klinikën e Gastroenterologjisë nuk ka mundur të riparohet për t’u kthyer në funksion.

“Endoskopi me videosistemin që e ka përdorur kjo klinikë, sipas SHSKUK-së, është jashtë funksionit dhe nuk është arritur të riparohet, me arsyetimin se është i vjetruar”, sqaron Ministria e Shëndetësisë.

Ministria thotë se e ka miratuar kërkesën për aparate të ardhur nga Shërbimi Spitalor Klinik Universitar të Kosovës dhe atë kërkesë e ka futur në projektin 47 milionësh për investime në QKUK dhe në 7 spitale, të cilat i ka dërguar në Këshillin Kombëtar për Investime, ku projekti gjithashtu është aprovuar.

“Në ndërkohë, e dini, ka pasuar rënia e qeverisë së vendit”, thotë Ministria e Shëndetësisë.

Ministria thotë se i mbetet Qeverisë së re që të realizoj këtë projekt qoftë përmes ndonjë kredie, bashkë-financimi apo edhe me kontribute të tjera, duke përfshirë edhe donacionet e mundshme.

“Përndryshe, si të gjitha institucionet e tjera publike që kanë pamjaftueshmëri buxheti për t’i përmbushuar të gjitha nevojat, edhe Ministria e Shëndetësisë i ka të njëjtat sfida kur është në pyetje buxheti”, ankohet ministria.

Facebook Comments
Pelqeni Faqet nga LipjaniPress:

Related posts

Haradinaj për AFP: Dialogu mund të vazhdojë vetëm nëse Serbia e njeh Kosovën

lipjanipress

“Murtaja e bardhë” në Serbi, çdo vit një qytet më pak

lipjanipress

Këto vende do të kenë ndërprerje të rrymës në ditët në vijim

lipjanipress

Kroatëve po iu pengon arrestimi i Haradinajt, akuzojnë Serbinë

lipjanipress

Partnerizimi i Lipjanit me Kaiserslauternin e Gjermanis n’rrugë të mbarë.

lipjanipress

Azilkërkuesit në Kosovë me apartamente banimi

lipjanipress

Komisioni Parlamentar për Media dënon ashpër kërcënimet ndaj Berat Buzhalës

lipjanipress

Nisma planifikon të nisë mocion mosbesimi kundër Qeverisë

lipjanipress

Momenti kur vajza shtypet nga treni në Indi (Video+18)

lipjanipress

Skandali me mishin e prishur, mësohet sa kilogram kanë hyrë për një vit nga Belgjika në Kosovë

lipjanipress

Mungesa e informacioneve për Sirinë, i ka radikalizuar kosovarët

lipjanipress

Ja kushtet e KQZ-së për certifikimin e koalicioneve

lipjanipress
Skip to toolbar