LipjaniPress

Tribunali i Hagës reagon ndaj Zona Express – tregon në cilat raste u trajtua dhunimi i grave të Kosovës

Lajme

Gjykata Ndërkombëtare për krimet e luftës në Ish-Jugosllavi ka reaguar ndaj dokumentarit të Zona Express, “Zëra nga Ferri”, ku është trajtuar tema e të mbijetuarave të dhunës seksuale gjatë luftës në Kosovë gjatë viteve 1998-1999.

Dokumentari i transmetuar më 12 mars ka ofruar rrëfime rrëqethëse të 3 nga rreth 20 mijë grave shqiptare që janë dhunuar gjatë luftës.

Zyra për informim në përmbajtjen e postës elektronike dërguar redaksisë e pranon se Tribunali i Hagës nuk ka bërë asnjë padi të veçantë vetëm për dhunimet e kryera nga pjesëtarët e ushtrisë dhe grupeve paramilitare serbe. Megjithatë, letra tregon se dhunimi i grave shqiptare është përmendur “si vepër themelore” në 3 procese kundër zyrtarëve më të lartë serbë të ish Jugosllavisë.

“Dëshmitë për sulmet seksuale kanë qenë pjesë në tri raste që kanë të bëjnë me Kosovën (ndonëse çdo rast përfshin disa viktima të ndryshme të sulmeve seksuale).

1) Prokurori kundër Slobodan Milosevic

Pika e parë (deportim), Pika 2 (Largimi me forcë) dhe Pika 5 (persekutimi) kur sulmet seksuale kanë qenë si vepra themelore

2) Prokurori kundër Milutinovic e të tjerët (Sainovic et al. në apel) – gjashtë të akuzuar

Pika 1 (Deportimi), Pika 2 (Largimi i detyrueshëm) dhe Pika 5 (Persekutimi) ku sulmet seksuale kanë qenë të përmendura si vepra themelore.

3) Prokurori kundër Gjorgjeviqit

Pika 2 (Largimi i detyrueshëm) dhe Pika 5 (Persekutimi) ku sulmet seksuale janë përmendur si vepra themelore”, thuhet në reagimin e kësaj gjykate.

Gjykata ka theksuar faktin se Prokurorët kanë dërguar në gjykatën e apelit ankesat për vendimet ndaj Gjorgjeviqit, Shainoviqit, Pavkoviqit dhe Llukiqit të cilët u gjykuan bashkë me Milutinoviqin. Gjykata kishte ardhur në përfundim se dhunimet seksuale duhet të trajtohen ngjashëm sikurse krimet e tjera të luftës.

“Dhoma e apelit pjesërisht e ka pranuar apelin e Prokurorisë duke vendosur që sulmet seksuale përbëjnë përsekutim si krim kundër njerëzimit dhe se Gjorgjeviqi, Shainoviq, Pavkoviq dhe Llukiq janë përgjegjës për këto krime. Ata janë mbajtur përgjegjës sepse këto krime kanë qenë lehtë të parashikueshme përgjatë fushatës së dhunshme e cila kishte qëllim largimin me dhunë të popullatës shqiptare të Kosovës

Në përmirësimin e gabimeve të procesit gjyqësor, Dhoma e Apeleve në rastin e Gjorgjeviqit ka theksuar se krimet seksuale nuk duhet të trajtohen ndryshe nga krimet tjera vetëm për shkak të komponentes seksuale të tyre”, thuhet ndër të tjera.

Ndryshe, asnjë prej tre të akuzuarave në aktakuzat e të cilëve janë përmendur edhe dhunimet seksuale, nuk janë denuar për një krim të tillë.

Në rastin e Slobodan Millosheviqit, gjykimi 5 vjeçar kundër tij përfundoi pa vendim pasi ai vdiq në qelinë e burgut në Hagë me 11 mars 2006.

Tribunali i Hagës, në fillim të vitit 2014 e kishte dënuar gjeneralin e pensionuar të Ministrisë së Brendshme të Serbisë, Vlastimir Gjorgjevic, me 18 vjet burg për dëbim dhe krime të tjera të luftës kundër shqiptarëve në Kosovë. Komisioni i apelit i Tribunalit të Hagës madje atij ia zvogëloi dënimin e shkallës së parë me 27 vjet burg.

Tribunali i Hagës e kishte liruar tërësisht ish-presidentin e Serbisë, Milan Milutinoviq, nga akuzat për zhvendosje, deportim, vrasje dhe përndjekje të shqiptarëve në Kosovë në vitin 1999. Sipas gjykatës, provat kanë treguar se Milutinoviqi nuk kishte komandë të ushtrisë jugosllave dhe të policisë në Kosovë dhe se nuk kishte lidhje të ngushta me Slobodan Milosheviqin.

Ndërsa 5 të akuzuarit tjerë në gjykimin me Milutinoviqin u dënuan nga Gjykata. Nikola Shainoviq u dënua me 22 vjet burg, gjenerali Dragolub Ojdaniq me 15 vjet burg, gjenerali Nebojsha Pavkoviq me 22 vjet burg, Vladimir Llazareviq me 15 vjet burg si dhe Sreten Llukiq u dënua me 22 vjet burg. Që të gjashtët akuzoheshin për zhvendosje, deportim, vrasje dhe përndjekje të shqiptarëve në Kosovë në gjysmën e parë të vitit 1999.

Facebook Comments Box
Pelqeni Faqet nga LipjaniPress:

Related posts

Ardit Isuf Tasholli, ingjinieri i parë i Makinerisë të Energjisë së Ripërtritshme në komunën e Lipjanit

lipjanipress

Banorët e fshatit Vojnovc kanë filluar ndërtimin e shtëpisë bashkëfshatarit të tyre të ndjerë Bekim Mehmetit ,veteranit të UÇK-së.

Press Lipjani

Ish-hoteli bëhet stacion i Policisë për 5.000 euro në muaj

lipjanipress

Klan Kosova: Zgjedhjet e reja më 28 maj ose 4 qershor

lipjanipress

Ardhja e mërgimtarëve, rrit numrin e aksidenteve

lipjanipress

Vucic: Serbët BE’në e shohin si makineri që bën presion për Kosovën

lipjanipress

Në kujtim të përvjetorit të Masakrës së Reçakut

lipjanipress

A JANË TË RREZIKUR NGA KANCERI DHE LEUKEMIA? ATA QË JETOJN DHE PUNOJN AFËR LINJAVE TË TENSIONIT TË LARTË

lipjanipress

Ende e pasigurt mbështetja financiare nga shteti për të akuzuarit nga Specialja

lipjanipress

N J O F T I M:Njoftohen qytetarët për vazhdimin e afatit të konkursit publik për ndarjen e banesave në Komunën e Lipjanit.

lipjanipress

Organizatat e Shoqërisë Civile të Komunës së Lipjanit shqyrtuan prioritetet e programit ReLOad

lipjanipress

‘THE ROCK’ ËSHTË SHUMË I MADH PËR MAKINAT E “FAST AND FURIOUS”

lipjanipress
Skip to toolbar